2016. jan 14.

Amikor kiderül, hogy felvettek - mik a teendőid? és egyéb fontos információk

írta: architectgirl
Amikor kiderül, hogy felvettek - mik a teendőid? és egyéb fontos információk

Miután sikerült a rajz alkalmasságid, már minden csak az érettségiden múlik. 

Remélhetőleg lesz elég pontod, hogy elérd a célod és folytathatod a tanulmányaidat a BME építészmérnöki karán. 

 

Amikor kiderült, hogy felvettek, rengeteg elintézni valóm volt. Kollégiumi jelentkzés, szociális ösztöndíj leadás, mikor lesz gólyatábor, kivel leszek egy szobában? ...

A jelentkezés után közvetlen kevés informácó állt a rendelkezésemre. Utána is elég nehezen jöttek az információk, mindent emailen keresztül kérdezgetni kellett, mert nem volt pontosan kiírva sehova semmi szinte, Azért írom ezt a bejegyzét, hogy segítselek téged a saját tapasztalataimmal.

 

- Az egyik legelső dolog, amit meg kell tenned  miután felvettek az az, hogy létrehozd a saját Neptunodat (vagy lépj be vagy ilyesmi). Innen tudsz majd minden egyetemmel kapcsolatos dolgot elintézni: tárgyfelvétel, vzsgajelentkezés, befizetések. Itt kell majd a diákigazolványodat is megrendelni úgymond. 

 

Most néhány témára rátérnék, amivel jó tisztában lenni:

- A kollégiumi jelentkezéssel kapcsolatosan

Amikor felvettek, azonnal elkezdtem keresgetni, hogy hogyan kell jelentkezni a koliba. Az egyik oldalon meg is találtam, örültem is neki, aztán kiderült, hgy mégsem ott kell, hanem teljesen máshogy. Tehát igazából nem mindig úgy vannak a dolgok, ahogy azt először eltervezik. Végül a Neptunon keresztül kellett oda is jelentkeznem.

A koliba jutáshoz a szociális pályázatot is le kellett adni, mivel az első féléveseket a szociális helyzetük alapján veszik fel a kollégiumba. A későbbi félévekben tanulmányi és közösségi tevékenység is számít. De a szociális pályázatnál a lényeg, hogy a pénzügyileg rászorulóbbak kerüljenek előrébb a sorban.

Mindenről fogsz kapni emailt, szóval nem kell miatta aggódnod, hogy lemaradsz valamiről, csak én úgy éreztem, hogy enm adnak teljes körű tájékoztatást.

 

- A szociális pályázat:

Ehhez a pályázathoz rengeteg papír kell. Nagyon sok adatot meg kell adni: kikkel élsz, családi állapotod, hány tesód van/milyen korúak, pénzügyi státusza a családnak ( konkrét adatokat kell megadni az éves fizetésről), munkáltatói igazolások, egyéb igazolások, testvértől hallgatói jogviszony igazolás.... Tehát rengeteg mindent le kell adni. Fel kell tölteni az interneten az egyik oldalra. Elég sok szarakodás az egész, főleg hogy rengeteg papír kell az egészhez. Az én szüleimnek elég sokat kellett rohangálni a papírokért. 

A feltöltött anyagok alapján mindenki pontszámokat kap. 

Pontot ér: 

- milyen távol laksz az egyetemtől

- van e testvéred, kikkel élsz együtt, elváltak e a szüleid

- betegségek

- mennyi az egy főre jutó fizetés a családban .......

 

A pontszámok alapján jutnak be a hallgatók a kollégiumba az elsőévesek esetén. Később már a tanulmányi és a közösségi dolgok is beleszámítanak.

Ezzel a pályázattal szociális ösztöndíjra is lehet jelentkeznil. Egy bizonyos pontszámot elérő emberek részesülnek ebben  támogatásban. Legalább havi 10 ezer forint körül van annak, aki elérte a minimum ponthatárt. 2015 őszén 35 volt a ponthatár. Állítólag folyamatosan csökken már egy ideje. 

A pontszámok állítólag segítenek megítélni azt, hogy kinek milyen a szociális helyzete. De teljesen a pontszámok sem tükrözik a valóságot. Szóval előfordulhat, hogy nem kapsz pénzt, pedig úgy gondolod, hogy a családod annyira jól azért nem áll anyagilag... 

A szociális ösztöndíj tehát min 10 ezer forint, és ezt 5 hónapon keresztül minden hónapban átutalják, ahogyan a tanulmányi ösztöndíjat is. ( A tanulmányi ösztöndíjért nem kell jelentkezni, az automatikusan megy annak aki megérdemli)

Az első félévben még nem kapsz tanulmányi ösztöndíjat, csak szociálisat lehet.  Ezen felül egy szociális alaptámogatásra is lehet jelentkezni a gólyáknak. Ez egy egyszeri pénzösszeg (60ezer forint azt hiszem), és csak akkor lehet rá jelentkezni amikor elkezded az egyetemet. Ez is a szociális helyzeted alapján dől el.

 

 - A gólyatábor

 Mindenkinek nagy dilemmája mostanában, hogy menjen e gólyatáborba vagy sem. Szóval erről is írnom kell pár szót. 

A gólyatáborral kapcsolatban csak augusztusban kaptunk információt. Pedig már előbb is jó lett volna tudni, hogy mikor lesz, hogy tudok e menni vagy sem. 

A gólyatábor aug 22-24 között van általában, vagy ekörül. A gólyatábor ára kb 20ezer forint. Helyszín: Balatonlelle, a BME üdülője. (Nem minden évben, de ez is lehetséges opció, de az biztos, hogy a Balatonon van)

Jelentkezni interneten keresztül kell. 

A gólyatáborról semilyen részletes programleírás nincs. Mindent ott fogsz megtudni.

Röviden összefoglalom, hogy milyen az egész építészérnökis gólyatábor. (Persze nem árulok el mindent, hogy ha mész, akkor téged is érjen meglepetés.)

- 4 napos a gólyatábor, 6 személyes szobákban lehet aludni. Külön vannak fiúk és lányok, szóval no para.

- reggeli, ebéd, vacsora az árban benne van, az üdülőnek van egy menzája, viszonylag tűrhető kaják vannak ott, de van egy kis büfé is, ha napközben megéhezel és csipsszel tömnéd tele magad

- közvetlenül a parton van az üdülő, jó időben fürödni is lehet

- ki nem lehet menni az üdülőterületről, ha elhagyod akkor nem jöhetsz vissza

- telefonozni nem szabad

- A gólyatáborban már mindenki a saját tankörébe be lesz osztva. Ez olyan, mintha egy osztály lenne. Első félévben a saját tanköröddel együtt jársz be órákra majd, Első félévben a tárgyfelvétel mindenkinek adott.

A szervezők (felsőbbévesek) odafigyelnek arra, hogy a gólyatábor ne csak az ivásról szóljon. Nap közben mindenki a saját tankörével van, ismerkedés és játékok vannak. Valamint az egyetemről fontos információkat is közölnek, pl a kreditrendszer, tantárgyak, milyen az egyetem. 

Minden este buli van, ahol sokat kell inni, de elkerülhető, hogy ne rugjál be annyira, ha nem akarod. Nem kötelező megcsinálni a feladatokat, amiket nem akarsz, csak szólnod kell. Nem fogják erőltetni, mivel a gólyatábor azért van, hogy Te jól érezd magad. 

Persze volt néhány olyan feladat, amitől néhányan kellemetlenül érezhették magukat, például az olyanok, amikor egymás seggét kellett markolászni, vagy amikor fürdőruhában kellett lenni (nem mindenki szereti magát mutogatni). De ezek a feladatok is túlélhetők. 

A gólyatáborba érdemes elmenni, hiszen óriási élmény az egész. De mindenre legyél felkészülve, az a biztos. 

És tényeg odafigyelnek a szervezők arra, hogy ne érezzük magunkat kellemetlenül, ne legyen baj és jó legyen a hangulat. 

 

- A tankör

Az elsőévesek 8 tankörbe vannak osztva, ezek kis csoportok, melynek célja, hogy legyen egy kisebb létszámú közösség, akik ismerik egymást és majd tudnak segíteni egymásnak az egyetemi évek során. A tankörök vezetői az ún. seniorok, akik felsőbbévesek. Ők segítenek sok dologban, tankörtalálkozókat szerveznek, a tanulásban is sokat segítenek. Persze van néhány tankör, amelyek seniorjai nem segítenek sokat pl a tanulásban, hanem inkább csak a bulikat szervezik meg. A tankörökkel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az első félévben az ugyanabba a tankörbe tartozó hallgatók ugyanazokat az órákat veszik fel, tehát nincs beleszólása senkinek se az órarendjében az első félévben. 

Ezek a tankörök kicsit olyanok, mint egy osztályközösség. Van néhány tankör, akik nagyon összetartóak, együtt tanulnak, eljárnak együtt bulizni sokat... Viszont vannak olyanok is, amelyek szétszórtak, nem annyira összetartóak, nem is tanulnak együtt. Minden tankör más, az első félév után már nem számít, hogy ki hova tartozott. 

 

 

 

Remélem ezzel a bejegyzéssel is a segítségedre lehettem!

- A

Szólj hozzá