2016. dec 06.

A kollégiumról

írta: architectgirl
A kollégiumról

A BME építészmérnöki karának hallgatói főleg a Bercsényi kollégiumban helyezkednek el. A Schönherzben is van egy egész szint az építészeknek. De az igazi építész kollégium az a Bercsényi. 

A kollégium honlapja itt

 - elhelyezkedése: 

A kollégium igazán jó helyen található, a XI. kerületi Bercsényi utcában, amely az Allee bevásárlóközpont mellett van. Az egyetemre 10-15 perces sétával lehet bejutni. Tömegközlekedés szempontjából is kedvező, a 4-es 6-os villamos, a 4-es metró és a Móricz Zsigmond körtérről még rengeteg más járat is elérhető. 

- általános információk:

A kollégium 5 emeletes, van lift, ami néha nem működik. Minden szinten kb 30 db kétszemélyes szoba van, közös fürdő (fiú és lány külön), mosdók, konyha, szeméttároló. 

- A kollégium sok lehetőséget biztosít sok téren. Például sportolni is lehet, minden nap más program vár a tornateremben, ezen kívül öntevékeny körök is vannak bőven. Az öntevékeny körök közül ki lehet választani a magadnak valót, és részese lehetsz egy jó társaságnak. 

 

-bekerülés:

A kollégiumba bekerüléshez jelentkezni kell az interneten keresztül, mostanéban sokat variálnak, hogy hogyan kell jelentkezni, de emailben vagy a HK honlapján mindig értesítenek erről. Első félévben a szociális pontok alapján, a többiben pedig a tanulmányi, közösségi szociális tevékenységek alapján lehet bekerülni. 

A jelentkezéskor megjelölheted a kívánt szobatársadat, és ha ő is téged jelől be akkor ügyelnek arra hogy együtt legyetek. Konkrét szobát is meg lehet jelölni, ilyenkor azok részesülnek előnyben akik az előző félévben is abban a szobában laktak. A kívánságaidat is figyelembe veszik, pl. a folyosó végén vagy az 5. emeleten szeretnék lenni stb.

 

- szobák:

Először nagyon kicsinek tűnt a szoba, de most, hogy belaktam egész kényelmes az egész. Egy ágyam és egy nagy asztalom van, bár az ágyak és az asztalok minősége szobánként változó. Van egy ruhásszekrényem, ami először szintén meglepően kicsinek tűnt. Ezen kívül polcok is vannak, de ha nem elég akkor lehet még felrakni engedéllyel. Ezeken kívül van egy hűtőszekrény és mosdókagyló is. 

Kedved szerint dekorálhatod és otthonosabbá teheted. Tényleg nagyon jó kis szobát lehet belőle csinálni, szerintem a mérete teljesen elegendő. De nyilvánvalóan ne ide hordjad az összes dolgodat otthonról, mert azért annyira nem elegendő a mérete. 

- közös helyek:

A zuhanyzó és a wc, meg a konyha a folyosókon vannak szintenként. Először ezt is szokni kell, hogy a folyosón wc papírral a kezedben menj végig, vagy éppen egy szál törölközőben. A zuhanyfülkéknek nincsen ajtaja, úgyhogy ehhez is hozzá kell szokni, hogy ennyire belátható. De egy idő után már nem fog érdekelni. 

A konyhában szintenként eltérő minőségű sütő, főzőlap van. Egy egyszerű kaját itt is simán össze lehet hozni, csak ki kell ismerni a berendezést. Egyáltalán nem úgy működnek mint otthon, az biztos. 

 - szobatárs:

Mivel mindenképpen lesz szobatársad, ha a koliba kerülsz, ezért fontos, hogy odafigyelj néhány dolgora. Első lépésben meg kell beszélni, hogy kinek melyik lesz a területe, vagy érkezési sorrendben eldől az egész. Valamint azt is, hogy mondjuk közösen használtok néhány dolgot, vagy mindent külön. Például együtt vesztek egy nagy wc papíros csomagot, egy szappant és mosogatószert használtok, vagy mindenkinek meglesz külön a kis része és tulajdona. Bár a közösködés opciója inkább akkor merül fel, ha már ismeritek egymást. 

Fontos észben tartani, hogy itt a te szobád nem csak a te szobád. zóval nem csinálhatsz mindent úgy ahogy te szeretnéd. Be kell tartani a közös együttélés szabályait, és akkor minden jó lesz.

- Ne tarts elől olyan dolgokat, amik zavarhatják a szobatársadat. Például mondjuk ne a szoba közepén tárold a bőröndödet, hogy mindenki elessen benne. Ne tárolj semmit se az útba, mert zavaró. 

- Ha kiteregeted a ruháidat, akkor ügyelj arra, hogy ne csöpögjenek, vagy ha mégis akkor olyan helyre tedd, ahova nem baj ha csöpög (bár inkább ne csöpögöjn sehogyse lécci)

- Ne szervezzél bulit a szobatársad beleegyezése nélkül. Ne találd ki, hogy este szobabulit tartasz, és meghívsz egy csomó embert, ha a szobatársad nem egyezett bele. Van egy határ, amit nem jó átlépni. Ha beszélgetni akarsz áthívni embereket, akkor legyen, de semmiképp se zavard vele a szobatársad.

- Ha olyan szobatársat fogsz ki, aki időben fekszik le aludni, akkor mindig figyelj oda a csöndre, és nyugalomra, hogy ne keltsd fel. Lehet, hogy te még sokáig fent lennél, és megcsinálnál egy csomó dolgot, de az együttélés része, hogy nem zavarjuk a másikat a dolgában. Ha hangoskodni szeretnél, akkor a folyosók közösségi tereit használhatod. De tényleg ne zavard  a szobatársadat alvás közben, mert ez okozza a legnagyobb konfliktusokat.

-  Az, hogy ketten laktok egy szobában, azt is jelenti, hogy két embernek van külön kis területe. Ha áthívsz embereket hozzád, akkor ne a szobatársad területére ültesd le, hanem a sajátodra. A dolgaidat ne a szobatársad helyén tárold, mivel a sajét helyére mindenkinek szüksége van. Ha esetleg nem férsz el a saját területeden, akkor se! A saját területeden a te felelősséged a rend megtartása, és ha nem tudod megtartani, akkor is hagyd békén a másik ember területét. 

 - Ha bajotok van egymással, közöljétek. Még azelőtt, hogy szokássá válna valami. Például ha nem szereted, hogy cipővel járkál a szobatársad az egész szobában, akkor közöld vele. Ha nem tetszik, hogy például a kukába dobálja az ételmaradékot és ott büdösödik, akkor mondd meg neki, hogy ez nem oké.

Az együttélés kulcsa a KOMMUNIKÁCIÓ. Ha probléma van, közöld. Ha megoldhatatlanok, akkor költözz. 

 

- öntevékeny körök:

Néhány öntevékeny kör a kollégiumban kapott helyet. Például az Építészklub, az Építész szakkoli, a B3, a fűkör, a makettkör, a Bercsényi Építész Tudástár... Mindez azért van, hogy az életedet megkönnyítsék, vagy legyen elfoglalságod, tartozz valamiylen közösséghez. 

A szakkoli és az Építészklub jó közösségépítő helyek, A B3 a 3. emeleti büfé, ahol lehet kapni 20-24ig kaját: palacsinta, gofri, kávé tea... A makettezőből lehet kölcsönözni eszközöket, vagy lent lehet makettezni. A könyvtárt is igénybe lehet venni tanuláshoz. 

Tehát az építész közösség központja ez a kollégium.

A legfontosabbat kihagytam: Gödör. Az építészbulik színhelye az alagsorban lévő bulizóhely. Olyan, mint amiylenek a bulizóhelyek általában, Van zene, pia, emberek. 

 

 

Na egyelőre ennyit tudtam összeszedni, ha kérdés van írjatok kommentben.

- A

Szólj hozzá

kollégium bercsényi